Verslag Marco Derksen dagstage bij Part-up

Al vanaf 2016 volg ik de ontwikkelingen van Part-up, een platform om werk anders te organiseren. Ik heb er zelfs een account aangemaakt maar moet eerlijk bekennen dat ik er verder weinig mee heb gedaan. Als Laurens Waling, één van de oprichters van Part-up, op een LinkedIn-bericht voorstelt om een keer een dag bij hem stage te lopen, hoef ik niet lang na te denken. Leuk om eens bij een startup in de keuken te kijken en al helemaal als de startup zich richt op een thema waar ik zelf ook mee bezig bent, talentontwikkeling en anders organiseren. Voor geinteresseerden een kort verslag van mijn dagstage bij Part-up.

Ter voorbereiding aan mijn dagstage kijk ik nog enkele videoregistraties terug van presentaties die Laurens de afgelopen jaren heeft gehouden en bekijk ik het onderzoeksrapport Ontspannen Organiseren dat Laurens me vooraf heeft toegestuurd. Via email krijg ik enkele weken voor de dagstage al enkele agendaverzoeken, een korte voorbespreking met Laurens en een externe afspraak. Het is ongetwijfeld mijn best voorbereide dagstage die ik tot nog toe heb gedaan.

Part-up biedt vanaf 2014 een activiteiten-marktplaats, waarmee grote organisaties werk kunnen resourcen bij al hun medewerkers. Nu blijft er veel talent verborgen. Part-up knipt vacatures, programma’s en werkzaamheden op en ontsluit de activiteiten, zodat medewerkers die laagdrempelig kunnen oppakken binnen hun bestaande contract. Het beter benutten van talent leidt tot een hogere wendbaarheid, medewerkers- en klanttevredenheid.


Laurens Waling op HR Horizon, 2019

Op de dag zelf moet ik al vroeg met de trein naar Den Haag om op tijd te zijn voor mijn eerste afspraak met Laurens om 8:30 uur. Part-up zit sinds drie jaar in het New World Campus aan het Spaarneplein. Het voormalige bankgebouw dat moet uitgroeien tot een fysieke campus in Den Haag waar baanbrekende oplossingen worden gevonden voor mondiale vraagstukken. Het is een prachtig pand op loopafstand van CS Den Haag, maar ik krijg nog niet meteen het gevoel ik me op een dynamische, internationale campus begeef. Sterker nog, ik ben die ochtend ruim op tijd aanwezig en heb een gemoedelijk praatje met de concierge.

Niet veel later komt Laurens binnen en samen lopen we naar het kantoor van Part-up. Een gezellige ruimte met prachtig uitzicht op het kruispunt met de Weteringkade. Terwijl we van gedachten wisselen over Laurens drijfveren om met Part-up te beginnen, over de hectische beginjaren van Part-up en over de belofte van zelforganisatie, druppelen Laurens’ collega’s één voor één binnen.

Iets over 9 uur starten we met (bijna) alle mensen van het kernteam de wekelijkse standup. Eén van de mensen logt in vanuit huis, de rest is aanwezig op het kantoor. Iedere dinsdagochtend praten de 8 mensen van het kernteam elkaar kort bij over de voortgang. Part-up is op dit moment druk met een volledig nieuwe versie van het online platform. De lessen van de afgelopen jaren hebben geleid tot een andere visie op het businessmodel en hoe het nieuwe platform is opgezet.

De Standup duurt iets minder dan een half uur, en we zijn dan ook precies op tijd klaar voor de kennismaking met de mobiliteitsmanager van het Expertisecentrum Organisatie & Personeel van het Ministerie van BZK. Ik mag als een soort fly-on-the-wall aanschuiven. We hadden het ons beiden vooraf niet gerealiseerd, maar het toeval wil dat ik vanuit dagstage.nl binnenkort ook een kennismaking heb met de mobiliteitsmanager. Laurens verteld over het onstaan van Part-up, de ontwikkelingen en vooral wat de mogelijkheden zijn om werk en mensen binnen de overheid op slimme manier te matchen dat bovendien ook de talentwontwikkeling en arbeidsmobiliteit stimuleert. Part-up blijkt op verschillende plekken binnen de overheid al in gebruik.

Tussen de afspraken door speelt Laurens met een recent op de kop getikte stapel tweedehands legostenen. Zorgvuldig selecteert hij de stenen die nog bruikbaar zijn, de andere stenen gaan mee met het afval. Laurens is een snelle denker en het spelen met lego geeft hem zichtbaar rust. Ondertussen brainstormen we over de marketing- en salesstrategie van Part-up. Op welke organisaties kan Part-up zich nu het best richten. Ik werd erg enthousiast over een onderzoek naar zelforganisatie dat Part-up enkele jaren terug heeft laten uitvoeren door een onderzoeksbureau. Waarom niet jaarlijks dit onderzoek uitvoeren om op die manier inzicht te krijgen in de status van zelforganisatie in Nederland maar tevens ook een goed beeld te krijgen in welke fase organisaties zitten en op welke organisaties Part-up zich vervolgens het best kan richten? Een mooi gesprek waarbij de waarde van een dagstage voor zowel stagiair als organisatie nogmaals duidelijk wordt.

Voor de lunch heb ik het geluk dat vandaag toevallig de maandelijkse communitylunch is voor alle bewoners van de New World Campus. Het aantal bewoners dat aanschuift voor de lunch op de begane grond is beperkt, maar het idee om op deze manier anderen te leren kennen is aardig. Laurens en ik zitten aan tafel met een nieuwe bewoner van het pand. Een Arnhemmer nota bene die vanuit het Enschedese software-ontwikkelingsbureau El Nino bezig is met het opzetten van een vestiging in Den Haag.

Na de lunch staan nog twee onderwerpen op het programma. Als eerste kijk ik mee hoe Laurens samen met product manager Valery de UX test van de nieuwe versie van Part-up. Het is duidelijk dat Laurens weet wat hij wil en dan ook een hele lijst van opmerkingen heeft. Valery vraagt kritisch door en noteert de opmerkingen. Mooi om te zien hoe zij de balans bewaakt tussen wat de visionair graag wil, wat de klant vraagt en wat de ontwikkelaars kunnen bouwen. Na een korte pauze gaan we door met een brainstorm over de nieuwe landingspagina van Part-up. Samen met Laurens en designer Jeroen komen er verschillende schetsen op de flipover te staan over hoe de pagina er uit zou moeten komen te zien. Wat moet de gebruiker als eerste te zien krijgen? Op wie richten we ons daarbij? De individuele gebruiker of degene die beslist of Part-up wordt gebruikt in een organisatie? Opmerkelijk snel komen we tot een prachtig eerste concept van de landingspagina. Ben uiteraard benieuwd of ik straks in de definitieve versie nog iets herken van wat we samen hebben bedacht. Ik was er in ieder geval erg blij mee!

Het is verfrissend om weer eens mee te lopen in een startup. Om te zien hoe divers een dag eruit ziet van de mensen binnen een startup. Om te voelen hoe de gedachtenkronkels lopen van de oprichter en visionair achter het concept. Om geprikkeld te worden om te werken aan je eigen ideeen. Laurens, nogmaals dank voor een mooie dag bij jullie op kantoor in Den Haag!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *