Verslag Dagstage Stephan Fellinger bij Defensie
Ik heb deze week weer een bijzondere dag-stage gelopen. Ik mocht op pad met Kapitein Ewout Van Dort van het Simulatie Centrum van de Koninklijke Landmacht in Amersfoort.
Deze afdeling ontwikkelt simulatie-oplossingen voor trainings- en operatiedoeleinden. Door de mogelijkheden van nieuwe technologie, kunnen militairen mbv simulaties hun operaties naar een hoger niveau brengen.
Ik meld me om 07.10 bij de Bernhardkazerne in Amersfoort. Mijn gastheer haalt me, op de fiets, af bij de poort. Een fiets is geen overbodige luxe op het enorme terrein van de kazerne, dat een flink deel van Amersfoort tot aan Soesterberg bestrijkt.
Vervolgens maak ik kennis met de collega’s van Kapitein Ewout van Dort, waaronder Majoor Edwin Winters. En wat me direct opvalt is de grote groep jonge mensen die zij om zich heen hebben verzameld.
Qua ontwikkelmethodes, ontwikkeld deze afdeling vanuit, voor mij bekende begrippen als, Proof of Principals en Proof of Concepts.
Na de kennismaking krijg ik een rondleiding door het gebouw van Tactis op de Bernhardkazerne. Een onderdeel daarvan is een grote hal van bijna 2.500 m2 waar een enorme hoeveelheid simulators staat opgesteld voor tanks en pantservoertuigen.
Daarna snel de auto in, richting een Kick-off bijeenkomst op de Politieacademie in Apeldoorn i.v.m. de start van het Netwerk digitale simulaties, waar stagiairs van het Simulatie Centrum die middag demo’s geven.
In de ochtend is er een congres over digitale simulaties die worden ingezet rondom training en inzicht van personeel veiligheid. Het valt direct op dat Kapitein Ewout van Dort een enorm groot netwerk heeft en met veel mensen samenwerkt binnen de overheid en bedrijfsleven. Hij is een echte verbinder. Ik word gelijk geïntroduceerd bij mensen waarvan hij denkt, dat deze ook weer interessant zijn voor mijn netwerk.
Na een aantal presentaties lopen we naar de demoruimte. Daar geven bedrijven, overheidsinstellingen en dus ook de collega’s van Kapitein Ewout van Dort demo’s van simulaties waar training en inzicht rondom veiligheid een rol speelt.
De jonge talenten van de Landmacht geven me ondertussen via VR ook gelijk een training waarbij ik leer hoe je satelliet-apparatuur moet installeren in het veld. Een mooi voorbeeld van een productie van het Simulatie Centrum.
Vervolgens snel een broodje eten en we gaan op weg naar de volgende afspraak, en dit is op het terrein van vliegbasis Deelen bij Arnhem.
Daar zijn de mensen van 11 Luchtmobiele Brigade gevestigd, waarmee we een afspraak hebben.
De Luchtmobiele Brigade zijn de specialisten binnen Defensie als het gaat om air manoeuvre. Air manoeuvre betekent ‘The projection of tactical activities in or through the air to achieve effects in a land environment’. Het bijzondere kenmerk van air manoeuvre-optreden is de geïntegreerde samenwerking met helikopters en transportvliegtuigen.
Ik mag gewoon bij de bespreking aanschuiven. Wat me al eerder opviel is de open cultuur die er heerst bij defensie. Vertrouwen speelt daarbij een grote rol. Eerlijk gezegd kan menig bedrijf dat openheid predikt, daar een voorbeeld aan nemen. Toch even goed om te melden.
Het gesprek gaat over de rol die simulaties kunnen spelen bij het verbeteren van de opleiding van de Luchtmobiele Brigade. En de rol van simulaties bij het verkrijgen van inzichten in het veld, tijdens de operatie van de Luchtmobiele Brigade.
Diverse voorbeeld operaties worden doorgenomen en daarbij wordt iedere keer gekeken hoe simulaties de operatie kunnen verbeteren. Er wordt veel vakjargon gebruikt, maar het gesprek is voor mij goed te volgen.
Wat mij opvalt, ten opzichte van de voor mij bekende traditionele rol van opdrachtgever en bureau, is dat de mensen van het Simulatie Centrum in de rol van “creatief en technisch bureau” enorm veel kennis hebben van de operatie. Ze komen immers zelf uit die operatie. En ik merk ook dat gezien de complexiteit van de operatie en de daarbij behorende simulaties, dat ook enorm helpt bij het vinden van oplossingen.
Aan de andere kant zit bij het gesprek ook stagiair Fija Pijpelink van de afdeling van Kapitein Ewout van Dort. Zij krijgt de kans om een mogelijk nieuwe oplossing te presenteren, die mooi aansluit bij de kennis en ervaring van de ervaren rotten.
En het is goed om te zien hoe serieus er geluisterd wordt naar de inbreng van een jonge stagiair. Ook daar kan menig bedrijf wat van leren, weet ik uit eigen ervaring met mijn jong talentprogramma vanuit de SpinAwards.
Wanneer we het lokaal verlaten valt mijn oog op een poster waar promotie wordt gemaakt voor Yogalessen bij Defensie en de Luchtmobiele Brigade. Van dat soort dingen word ik blij. Waarom? Omdat het mooi is om te zien dat, wanneer er juist in een voor de buitenwereld qua imago stoere/harde omgeving, aandacht en ruimte is voor iets zachts als Yoga.
Later op de avond lees ik dat er binnen defensie inmiddels bijna 100 yoga docenten werkzaam zijn. En niet zozeer qua imago om hip over te komen. Maar gewoon heel praktisch, gezien de zware lichamelijke en geestelijke belasting van veel militairen. En wanneer je als organisatie voor het hoogste gaat, dan moet je ook dat soort middelen in durven zetten.
We gaan weer richting Amersfoort. We sluiten de dag af met een kop koffie in de Bernhardkazerne. Een dag die begon om 7.15 en het is inmiddels voorbij 17.15. Ik kijk samen met mijn gastheer terug op een mooie dag-stage en ik vraag hem wat hij ervan vond.
Kapitein Ewout van Dort geeft aan dat hij door het vragen van mij, zich ook weer meer bewust wordt, waarom hij zaken op een bepaalde manier aanpakt. Het antwoord past bij de man die ik heb leren kennen vandaag, een nieuwsgierig, leergierig en open mens.
Zelf heb ik geleerd dat ook in een organisatie waar het gaat om zoiets belangrijks als veiligheid en waar sommige zaken nu eenmaal meer dan vertrouwelijk en geheim zijn, wel degelijk een open cultuur mogelijk is.
En dat je in een op zich hiërarchische organisatie met letterlijk rangen en standen, ook uitstekend een cultuur kunt creëren waarbij er geluisterd wordt, naar bijvoorbeeld buitenstaanders als een jonge stagiair.
Het klinkt wat soft, maar ik merk dat defensie door de dag stage een bijzondere plek in mijn hart heeft gekregen.
Dank Ewout van Dort voor de mooie gesprekken, de openheid en de gastvrijheid. En speciale dank aan Ronald Christiaans Chief Digital Simulations Politieacademie en Nicole de Wolf Luitenant Kolonel 11 Luchtmobiele Brigade (waar ik mocht aanschuiven bij de sessie met de 11 Luchtmobiele Brigade) voor de gastvrijheid! En de jong talenten Mark Kosman, Ivo den Dulk, Nick van Breda en Fija Pijpelink.
We houden contact, dat weet ik zeker!
Reacties