Verslag online lunchsessie met Ron Adelaar 5 november 2021

Ben je geworden wat je vroeger altijd wilde worden en waar je een spreekbeurt over hield op school? Maandelijks organiseren we onze Dagstage online sessie met een “spreekbeurt” van een gast over haar of zijn werk. Op vrijdag 5 november was Ron Adelaar te gast. De afgelopen tijd stond hij met “Pavana” wekenlang op nummer 1 in de grootste piano-afspeellijst van Spotify, Peaceful Piano. En op 15 december geeft hij zijn eerste pianoconcert in Tivoli Vredenburg. Beroemd op Spotify dus, maar hoe verliep zijn pad?

(foto: www.ronadelaar.com)

Ron nam ons mee terug naar zijn eerste muzikale stappen. In zijn jeugd begon dat met optredens met zijn vader in de lokale kerk. Accordeon, orgel, elektrische piano, Ron speelde met liefde en plezier die instrumenten. Het werd zijn grote hobby. Juist daarom bedacht hij regelmatig dat hij er wellicht beter maar niet zijn werk van moest maken, want dan zou hij zijn grootste hobby maar kwijtraken, dan werd het “werk”. Daarnaast zou je brood verdienen als muzikant betekenen dat hij veel onderweg zou zijn om op te treden en dat trok hem niet aan. Om nog maar te zwijgen over de financiële verantwoordelijkheid voor een gezin. Nee het moest maar een hobby blijven en dat optreden met zijn vader in de lokale kerk, dat was al prachtig.

Hij besloot dus een echte baan te zoeken en kwam in de jaren 80 terecht bij de Politie als radiocommunicatie specialist. Met veel plezier aan de slag in de techniek, aan de slag met radio’s, iets wat hij vroeger als radiopiraat ook al prachtig vond. Zijn pad ging later verder op de HR afdeling van DA drogisterij. Daar leerde hij dat hij verbinden van mensen prachtig vond, maar dat een commerciële omgeving waar vooral meer omzet scoren centraal stond, hem veel minder aansprak. Een stap naar de HR afdeling van Natuurmonumenten paste veel beter bij hem.

Ondertussen was een van zijn zoons actief aan de weg aan het timmeren in de muziekwereld. Ivo Adelaar vroeg steeds vaker aan zijn vader: “Waarom ga je niet met je liefde voor pianospelen en componeren op Spotify aan de slag? Waarom laat je niet meer mensen genieten van je composities?”. Ivo vroeg dat niet zomaar, want had inmiddels als producer en DJ veel ervaring omgedaan met Spotify. Hij daagde zijn vader uit om samen het experiment en avontuur aan te gaan. En te gaan leren hoe je luisteraars aan je kan verbinden op Spotify.

En zo begon het avontuur samen, helemaal bijzonder omdat Ron zelf ook met zijn vader ooit een muzikale reis aanging. Ron en Ivo leerden veel over het opbouwen van een fanbase met luisteraars. De playlists met in het begin maar een handvol luisteraars, begon te groeien. Tientallen werden honderden luisteraars. En duizenden werden tienduizenden. En het einde is nog niet in zicht, inmiddels maandelijks bijna 1.5 miljoen luisteraars. Zijn laatste nummer Pavane kwam op nr 1 binnen in Peaceful Piano, de grootste piano-afspeellijst van Spotify. Op zich al heel bijzonder, maar wanneer het nummer dan ook wekenlang op nummer een blijft, dan is dat helemaal een droom die uitkomt.

Ron en Ivo zijn inmiddels al weer een jaar samen bezig met hun “family”platenlabel Andante Piano. Ron deelde recent een mooi bericht op Linkedin daarover: “We hebben veel mooie stukken Neo-klassieke pianomuziek gereleased met Nederlandse en vooral ook internationale pianisten die we een podium konden geven en verder op weg konden helpen als artiest. Met veel jong, nieuw talent en ook ervaren muzikanten. En dat allemaal in een lastige Coronatijd waar optreden lange tijd niet kon maar gelukkig wel muziek streamen op Spotify en alle andere streamingplatforms.  Ivo Adelaar en ik gaan enthousiast verder met Andante Piano en vanaf 1 december is muziek mijn full time ‘job’. Als pianist/componist en daarnaast A&R van Andante Piano. Proost!!🥂

Nog een mooi detail dat Ron deelde. Ivo maakt al het prachtige artwork voor de nummers van zijn vader. Artwork op Spotify is wat de ouderwetse platenhoes was, vroeger voor de LP.

Ron nam ons mee op zijn reis van samen spelen met zijn vader in de kerk. Van zijn voornemen om van zijn hobby geen werk te maken. En van de cirkel die rond is met de samenwerking met zijn eigen zoon. Hij stopt per 1 december bij Natuurmonumenten , maar zijn muzikale avontuur is nog maar net begonnen. Hij gaat van zijn hobby zijn werk maken en dat zonder dat hij zijn hobby zal kwijtraken! We gaan nog veel van Ron (en zijn zoon) horen, daar ben ik zeker van. Dank Ron voor het deelgenot maken van dit persoonlijke verhaal. Het voelde alsof we een dagstage bij je mochten lopen. De lat ligt gelijk hoog voor onze volgende lunchsessie, op 3 december om 12.30. Dank ook Mike Verbruggen voor het gastvrij gebruiken van videokantoor.com voor onze maandelijkse spreekbeurten.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *